<$BlogRSDURL$>
woensdag, november 30, 2005
 
Looking for an Icon

AP FilmLog IDFA Journaal Woensdag |

n Looking for an Icon gaan Maaik Krijgsman en Hans Pool op zoek naar wat een foto eigenlijk een icoon maakt. Vier World Press Photo winnende foto´s legden zij voor aan de fotoredacteur van The New York Times, de fotoessayist David Levi Strauss en een jurylid van World Press.

De meest controversiële foto is die van Eddy Adams uit Vietnam, waarin een generaal een vietcong voor de camera door het hoofd schiet. De NYT editor herkende onmiddelijk de kwaliteit van de foto en wilde hem persé op de voorpagina. In ieder geschiedenis boek staat nu dat dit de wake up call was voor Amerikanen in de perceptie van de oorlog. Er kleeft de "thick gelly" aan van ant- Vietnam protesten van de zestiger jaren, maar op het moment van publiceren was het publiek verontwaardigt en kreeg de NYT boze brieven dat het terecht was dat zo´n vuile vietcong crimineel was neergeschoten, aldus een historicus. Bovendien bleek fotograaf Eddy Adams ongelukkig met de foto. Hij bleef de rest van zijn leven bevriend met de generaal, wiens cariere door de foto knakte.

Het illustreert dat de relatie tussen wat ter plekke gebeurde, de kwaliteit van de foto en dat wat het publiek in een foto ziet volstrekt uit elkaar kan lopen.

AP Filmlog IDFA Journaal | Lees verder...