<$BlogRSDURL$>
woensdag, november 28, 2007
 
Minister Ter Horst geeft Taliban fout toe

en geirriteerde minister van Binnenlandse zaken Guusje Ter Horst moest vanmorgen in de kamer erkennen, dat zij in een onlangs door de Nieuwe Revu gepubliceerd interview, niet had moeten zeggen dat zij de eerste minister was die over onderhandelen met de Taliban in het openbaar sprak.

Geert Wilders vroeg het debat aan naar aanleiding van een interview in de Nieuwe Revu, waarin zij sprak over het onderhandelen met de Taliban in Afghanistan, als zij ophouden met het plegen van aanslagen, de wapens neerlegt en wil onderhandelen, "dan moet dit kunnen". Zij droeg hiermee het kabinetsbeleid uit, aldus de minister. Volgens Wilders is onderhandelen met terroristische organisaties altijd uitgesloten.

Minister Verhagen greep de gelegenheid aan nogmaals te herhalen dat Nederland niet met terroristen onderhandelt. De rode lijn wordt getrokken bij groeperingen die geweld propageren. In Afghanistan steunt de regering president Karzai in zijn wens de extremisten te willen losweken van de gematigden. Sommigen willen alleen onderhandelen als alle buitenlandse troepen zijn vertrokken. Anderen , zo'n 3000 Taliban, willen wel verzoenen na het afzweren van geweld.

Minister Verhagen nam afstand van de uitspraak van van Bommel (SP) als zou het "doodschieten" van de Taliban het doel zijn van de internationale troepen (ISAF) in Afghanistan. Deze uitspraak was volgens de minister "volstrekt misplaatst".

Labels: , ,