<$BlogRSDURL$>
woensdag, december 19, 2007
 
Europees Parlement moet weg uit Straatsburg

e Tweede Kamerleden Blom (PvdA) en Ten Broeke (VVD) stelden vanochtend voor om het Europees Parlement weg te halen uit Straatsburg en daarvoor in de plaats de gecombineerde nationale parlementen daar hun zetel te geven.

Zij lanceerden dit voorstel tijdens de bespreking van de "Staat van de Europese Unie", het jaarlijkse debat over de Europese Unie in de Tweede Kamer met het kabinet. De heer Blom noemt het een "tamelijk briljant voorstel", waar nu de rest van Europa nog achter moet gaan staan.

Dit voorstel is nu mogelijk omdat het verdrag van Lissabon de nationale parlementen een eigen rol geeft in het Brusselse besluitvormingsproces. Dit staat ook wel bekend als de "oranje kaart". Dit houdt in dat als een voorstel van wetgeving / richtlijn van de EU Commissie volgens veertien nationale parlementen niet voldoet aan criteria van subsidiariteit en proportionaliteit, de Commissie het voorstel aan moet passen of intrekken. Tot nu toe kunnen nationale parlementen alleen via hun ministers invloed uitoefenen.

Blom en Ten Broeke stellen nu voor om in dit licht twee vertegenwoordigers van alle parlementen eens in de zes weken het wetgevingsprogramma van de Commissie te bespreken om te beoordelen of de Commissie voorstellen de bevoegdheden van de nationale staten niet in de wielen rijden. Tevens stellen zij dan voor deze vergadering van de gezamenlijke nationale parlementen in Straatsburg te laten plaatsvinden. Het Europees Parlement kan dan de vergaderingen in Brussel concentreren, waardoor de al jarenlange praktijk van zinloos heen en weer gereis van het EP tussen Brussel en Straatsburg beeindigd kan worden.

Dit is duidelijk een nieuw element in een al heel lang lopende discussie. Frankrijk houdt al jaren tegen een enorme berg kritiek vast aan Straatsburg als mede zetel van het Europees Parlement. Het gevolg is een heel reis circus van parlementsleden en medewerkers van Brussel naar Straatsburg als daar vergaderd moet worden.

Het voorstel van Blom en Ten Broeke heeft alleen kans van slagen als zij Frankrijk weet te overtuigen dat de gecombineerde parlementen een reeel alternatief is en zij hun veto in deze netelige kwestie opgeven.

Labels: , ,