<$BlogRSDURL$>
dinsdag, mei 31, 2005
 
Zeg Ja tegen het leven, zeg Ja tegen Europa

AP Vandaagje | Daan Diederiks

adat in juni 2001 de Ieren in een referendum het verdrag van Nice hadden afgewezen met een opkomst van 35% stelde toenmalig premier Ahern al snel zijn collega�s gerust. Hij zou snel een nieuw referendum uit schrijven. Politici in Brussel lieten weten niet af te wijken van het verdrag, omdat anders de belangrijke toetreding van staten uit de voormalige Sovjet-zone in gevaar zou komen.

De Ieren ratificeerden toch nog en het verdrag van Nice was gered, de uitbreiding met 10 nieuwe lidstaten kon plaatsvinden. Voor de Engelsen werd een langetermijn doelstelling gerealiseerd. De Unie werd uitgebreid, waardoor een grotere eenwording, verdieping, voorlopig niet meer plaats zou vinden.

De oprichtende landen, met name Frankrijk, hadden een andere prioriteit. Zij wilden juist verdiepen, meer integratie, om zo een sterke Europese Unie te bouwen. Deze sterke Unie zou dan een werkelijke rol tegenover de Verenigde Staten gaan spelen. Hiervoor was in 2001, vlak na de inwerkingtreding van het verdrag van Nice, wel een nieuw verdrag nodig."

AP Vandaagje

Labels: ,