<$BlogRSDURL$>
woensdag, november 15, 2006
 
PvdA draait zo hard als JSF wendbaar is

AP Report |

n de luwte van het grote verkiezingsgeweld in grote zalen, op markten en op alle dagelijkse tv shows vond gisteravond in Nieuwspoort een debat plaats over het defensie en buitenlandsbeleid tussen de kamerleden Timmermans (PvdA), van Baalen (VVD) en Ormel (CDA). De SP voerde liever campagne op straat en Karimi van GroenLinks was om persoonlijke redenen afwezig. De bijeenkomst werd georganiseert door de Atlantische Commissie, het Nederlands Genootschap van Internationale Zaken en de Koninklijke Militaire Academie.

Vrij Nederland journalist Leonard Ornstein leidde de discussie, die per onderwerp telkens afgesloten werd met een “salomons oordeel” van voormalig Staf-chef en generaal buiten dienst van der Vlis.

Beslag JSF op begroting

Grote verschillen van mening bleken er te zijn over de vervanging van het huidige jachtvliegtuig van de Luchtmacht. Het kabinet Kok II besloot mee te doen met de ontwikkeling van de amerikaanse JSF. De PvdA is daar nu een groot tegenstander van. Timmermans voerde een aantal argumenten aan: Het toestel heeft nog nooit gevlogen, heeft zich dus niet bewezen; de Verenigde Staten geeft geen duidelijkheid welke versie van de JSF Nederland mag kopen; de kosten zijn totaal onbekend en er zijn geen harde afspraken over compensatie orders voor het nederlandse bedrijfsleven.

Volgens Timmermans was het veel verstandiger geweest te wachten tot het toestel uitontwikkeld was , om dan “van de plank” te kunnen kopen. Het geinvesteerde geld had ook op andere wijze in de kennis-economie gestoken kunnen worden.

Kamerlid Ormel van het CDA meent dat “de PvdA weer net zo hard draait als de JSF wendbaar is.” Kok tekende immers voor de JSF, met Wouter Bos als staatssecretaris. “Wil de echte PvdA nu eens opstaan?”, voeg Ormel.

AP Report | Lees verder...

Labels: