<$BlogRSDURL$>
donderdag, december 14, 2006
 
Kabinet en Verdonk binden in

a een zeer lang overleg binnen het kabinet en na een dag van speculaties heeft premier Balkenende even na middernacht een verklaring afgelegd in de Tweede-Kamer. Hij verklaarde dat het kabinet aan de wens van de kamer tegemoed komt en de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van nadere besluitvorming in de formatie onderhandelingen op zal schorten.

Minister Hirsch Balin van Justitie neemt van minister Verdonk de portefeuille van vreemdelingenzaken over. Minister Verdonk en de andere VVD ministers blijven onder protest aan in het belang van de bestuurbaarheid van het land.

Fractie voorzitter Rutte van de VVD verklaarde hiermee te kunnen leven, maar tegen het besluit te zijn om uitzetting op te schorten. In het belang van het landsbestuur blijven de VVD ministers aan tot er een nieuw kabinet komt.

Op donderdag zal de kamer debateren over de brief van het kabinet en de nieuwe situatie in acht nemen.

Wouter Bos is blij dat de mensen om wie het gaat geholpen lijken te zijn. "De kamer heeft gewonnen. Het is fantastisch voor de mensen om wie het gaat." Met verbijstering kijkt hij tegen de tournurtes in het kabinet aan. "Dit roept zeer veel vragen op."

Minister Zalm verklaarde "dat liberalen niet in de regering zitten om vast voor te sorteren op een links beleid." De motie was tegen het asiel beleid in het algemeen. In normale omstandigheden zou de VVD ontslag aangeboden hebben, maar premier Balkenende heeft een dringend beroep op VVD ministers gedaan om in het landsbelang aan te blijven.

Het besluit om uitzettingen op te schorten, kan niet voor rekening van de VVD komen en daarom heeft de minister van justitie de portefeuille van minister Verdonk over genomen.

Liever zou Zalm en het VVD smaldeel in het kabinet daadwerkelijk ontslagen worden, omdat zij tegen het besluit als zodanig zijn. De wijze waarop de kamer opereerde is volgens Zalm een gedrocht.

Minister Verdonk verklaarde dat zij blij is met de steun van haar VVD collega's.

Labels: ,