<$BlogRSDURL$>
dinsdag, september 25, 2007
 
Bos: Geen referendum beloofd in verkiezingsprogramma

vdA partijleider en minister van Financien Wouter Bos verbaast zich op zijn website dat iedereen ervan uitgaat dat de PvdA in haar verkiezingsprogramma een referendum beloofd heeft.

Volgens Bos heeft de PvdA deze belofte gedaan voor het geval het verdrag weer een constitutioneel verdrag zou zijn. Juist daarom is er tijdens de formatie afgesproken dat de Raad van State nauwkeurig zou kijken of het om een constitutioneel verdrag gaat.

Nu dit volgens de Raad niet het geval is, verplicht het verkiezingsprogramma ons niet om een referendumvoorstel te steunen, aldus Wouter Bos. In zijn blog schrijft hij:

In ons verkiezingsprogramma pleiten wij voor een referendum bij een grondwettelijk verdrag. En in het Coalitie Akkoord hebben we afgesproken over precies die vraag advies te vragen van de Raad van State. Dat doe je niet om het advies vervolgens te negeren. Door het oordeel van de Raad van State over te nemen dat het Hervormingsverdrag geen grondwettelijke ambities kent moest de conclusie wel zijn dat daarmee de speciale gronden voor het organiseren van een referendum die in 2005 wel aanwezig waren nu niet langer aanwezig zijn. Velen lijken te vergeten dat de normale goedkeuringsprocedure van Verdragen de parlementaire goedkeuring is.
In het PvdA programma staat letterlijk:
Europa is er voor de burgers. De uitslag van het referendum over de grondwet
was glashelder. De PvdA zal niet accepteren dat er via een omweg toch
aan gemorreld wordt. Voor een nieuw (grondwettelijk) verdrag is een nieuw
referendum nodig.


Labels: , , ,