<$BlogRSDURL$>
donderdag, september 20, 2007
 
Soepeler ontslag niet van de baan

Den Haag |

lexibilisering van het ontslagrecht draagt bij tot een hogere participatie en daarmee tot een grotere sociale samenhang, aldus premier Balkenende vanmiddag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Het hoofddoel van het kabinetsbeleid is om meer mensen aan het werk te krijgen. De werkloosheid is op dit moment op een record laagte van 4,7%. Toch wil het kabinet deze periode nog eens 200.000 mensen aan de slag helpen. Een onderdeel hiervan is de flexibilisering van het ontslagrecht.

Volgens oppositieleider Mark Rutte(VVD) is dit voorstel het potentiele einde van het prille kabinet, aangezien de fractieleider van de PvdA Tichelaar gisteren nog een "onaanvaardbaar" over versoepeling van het ontslagrecht had uitgesproken. Rutte vroeg de premier of hij dus in zou binden of het "onaanvaardbaar" van Tichelaar zou trotseren en een kabinetscrisis zou riskeren, om deze enige wezenlijke verandering in het arbeidsstelsel in deze kabinetsperiode te verwezenlijken.

De geplaagde PvdA fractieleider, die op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen geen sterke indruk maaktte, merkte op dat hij niet "onaanvaardbaar" gebruikte, maar onacceptabel en dat in het huidige voorstel van minister Donner van Sociale Zaken de rechtsbescherming nog te wensen over liet. Hij wacht verdere voorstellen af van het kabinet, die op haar beurt eerst nog een advies van de Stichting van de Arbeid afwacht.

De oppositieleider ter linker zijde, de heer Marijnissen (SP) waarschuwde het kabinet eveneens. Als er tot versoepeling over gegaan wordt dan zal de SP zich gedwongen voelen in het land harde actie te organiseren. Marijnissen vindt ieder voorstel een aanslag op verworven rechten. In de verhouding tussen arbeid en kapitaal, zijn de werknemers altijd nog de zwakke partij, wiens rechten bescherming verdienen. Bovendien vindt Marijnissen dat het macro- economisch slecht is. Werknemers worden als wegwerpartikelen beschouwt.

De premier was het hier niet mee eens. Het is niet zo dat werknemers straks in een "rechteloze toestand" komen. Flexibilisering heeft, volgens de premier, juist een gunstig effect op de arbeidsparticipatie.

Labels: ,