<$BlogRSDURL$>
woensdag, oktober 31, 2007
 
SP haalt hard uit naar Balkenende over Referendum

Den Haag |

amerlid van Bommel van de SP haalde hard uit naar premier Balkenende in het debat in de Tweede Kamer over het EU Wijzigingsverdrag. Hij zei tegen de premier; "u draait en u bent oneerlijk".

Van Bommel kon vooral niet verkroppen dat het kabinet al besloten heeft een eventueel initiatief wet voor een referendum niet te signeren. Volgens van Bommel legt het kabinet zo van te voren al een bom onder het referendum initiatief. Hij citeerde hierbij uit geheime stukken van het kabinet, wat bij collega kamerleden tot grote irritatie leidde. volgens de Binnenhofse gebruiken behoor je niet uit geheime stukken te citeren.

Op de vraag van VVD kamerlid Han Ten Broeke erkende van Bommel dat hij zich niet belemmert voelde in zijn recht om een initiatief wet in te dienen.

De premier herhaalde dat het kabinet eerst een voorstel van de kamer afwacht en pas daarna inhoudelijk reageert. Over beraadslagingen binnen het kabinet wilde hij geen uitspraken doen.

Voor een referendum over het EU wijzigingsverdrag van Lisabon is overigens geen meerderheid in de kamer. Als laatste sprak de VVD bij monde van woordvoerder Ten Broeke zich tegen een referendum uit. Ook hij meent dat het wijzigingsverdrag geen grondwettelijk karakter meer heeft en recht doet aan de kritiek van de bevolking.

Labels: , , , ,