<$BlogRSDURL$>
donderdag, februari 14, 2008
 
Kabinet voorzichtig met erkenning na onafhankelijkheidsverklaring Kosovo

Den Haag

et kabinet zal voorzichtig opereren na een verwachte onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo dit weekeinde. Dit zei Minister Verhagen vandaag in de Tweede Kamer.

In reactie op vragen uit de Kamer merkte de Minister op dat de Europese Unie die stappen moet nemen die bijdragen aan stabiliteit in de Balkan. De Nederlandse reactie zal afhangen van de inhoud van de onafhankelijkheidsverklaring en de uitkomst van discussies in de VN Veiligheidsraad. Met name moet in de onafhankelijkgheidsverklaring duidelijk zijn hoe Kosovo om denkt te gaan met mensenrechten, de rechten van minderheden en het Ahtisaari plan .

De fracties van de SP en PVV spraken zich onomwonden uit tegen erkenning van Kosovo als onafhankelijke staat. Het Kamerlid De Roon (PVV) diende een motie in die door de Minister "ten stelligste" werd ontraden. De Roon vreest dat een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring zal leiden tot destabilisering van de Balkan en dat dit een bedreiging voor Europa vormt.

Volgens VVD Kamerlid van Baalen heeft Servië toen het de zuiveringen in Kosovo startte onder leiding van President Milosovic ieder recht van spreken verloren. Hij meent dat Nederland voorlopig niets moet doen en de Serven vooral moet laten "uitrazen". "Ga in het midden zitten en help met bedaren."

Labels: , , ,