<$BlogRSDURL$>
woensdag, februari 13, 2008
 
Minister wil unaniem standpunt EU na onafhankelijkheid Kosovo

Den Haag |

e moet er toch niet aan denken dat Europa verdeeld zal zijn na het uitroepen van de onafhankelijkheid komend weekeinde", verzuchtte Minister van Middelkoop tijdens overleg in de Tweede Kamer.

Kamerlid van Bommel (SP) intervenieerde vinnig met de constatering dat Europa al verdeeld is. Hij haalde de verklaring van Cyprus aan, waarin de Cyprioten onomwonden stellen dat zij niet tot erkenning van Kosovaarse onafhankelijkheid over zullen gaan.

Kosovo staat sinds 1999 onder tijdelijk VN-bestuur. De Europese Unie zal naar verwachting grote delen van de taken van de VN overnemen in de EULEX Kosovo missie, die volgens de minister een forse missie zal zijn. De minister noemde de kwestie Kosovo een "bloedserieus probleem dat voor Europa van groot belang is." Ook Nederland zal voorzichtig moeten opereren, waarbij het niet verstandig is nu al een positie over de onafhankelijkheid in te nemen, aldus de minister.

Het Kamerlid van Bommel (SP) was de enig die al stelling nam. Hij constateerde dat de EU al verdeeld is en dat de Verenigde Staten al bij 100 landen steun hebben gevonden voor erkenning van Kosovaarse onafhankelijkheid. De herkozen President van Servië Tadic zal onafhankelijkheid niet accepteren, aldus van Bommel. Verder gaat er een precedentwerking van uit en moet volgens van Bommel de VN route gevolgd worden. Hij meent danook dat Nederland de onafhankelijke staat Kosovo niet moet erkennen.

Labels: , , ,