<$BlogRSDURL$>
dinsdag, maart 04, 2008
 
Verlies Nederlanderschap bij lid terroristische organisatie

inister Hirsch Balin van Justitie zei vanmiddag tijdens overleg in de Tweede Kamer dat in de toekomst ook bij lidmaatschap van een terroristische organisatie het Nederlanderschap ontnomen kan worden, zoals dit nu al het geval is als men in krijgsdienst treed bij een vijandelijke mogendheid.

Hirsch Balin deed deze uitspraak in overleg over de Turkse dienstplicht voor Turkse Nederlanders. Als Nederlanders van Turkse afkomst kiezen voor een dubbele nationaliteit, dienen zij volgens de Turkse wet ook daar de dienstplicht te vervullen. Ook als zij in Nederland beroepsmilitair zijn. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken ziet er niet veel heil in om nogmaals bij de Turkse regering te vragen deze regeling af te schaffen. Op aandringen van de Tweede Kamer zei hij wel toe nog een poging te wagen.

De regering ziet bij de huidige stand van zaken geen probleem met de plicht van individuen om in Navo land Turkije de dienstplicht te moeten vervullen. Ook al gezien de mogelijkheden die er zijn om er onderuit te komen. Zo kan de dienstplicht voor 6.000 euro afgekocht worden en kunnen de diensplichtigen ook altijd af zien van de Turkse nationaliteit.

Labels: , ,