<$BlogRSDURL$>
vrijdag, mei 09, 2008
 
Moederdag overwegingen van een Man

oederdag is een dag met rituelen. De kinderen maken op de kleuterklas een fröbeltje en de vader pijnigt zich het hoofd over een leuke attentie voor bij het ontbijt.

Het begon allemaal als een vredesdag. De zeer gelovige Amerikaanse methodiste Ann Maria Reeves Jarvis bedacht de Mothers Friendship Day. De dag had tot doel om, na de burgeroorlog in 1865, vrede te sluiten tussen de vijanden in haar dorp. Dit was een groot succes. Haar kinderloze dochter Ann Reeves Jarvis zwoer in 1907 bij de begrafenis van haar moeder dat zij ervoor zou zorgen dat er voortaan een Moederdag zou zijn. Zij voerde campagne en wist in 1914 President Wilson zo ver te krijgen dat de tweede zondag van mei voortaan een vakantie dag ter ere van de moeder zou worden.

In navolging van de Amerikanen ijverde het Leger des Heils in Nederland voor de viering van moederdag, die in 1925 ingang vond. Het was de dag waarop de vrouw, die het hele jaar het gezin draaiende hield, eindelijk mag rusten en op een voetstuk werd geplaatst. Het sloeg al snel aan. Wat geen wonder is met de heersende moraal en visie op de rol van de vrouw als spil van het gezin, de hoeksteen van de verzuilde samenleving. Of zoals de katholiek Thijssen in 1909 verklaarde; "Alle wezenlijke elementen, grondslagen en steunpilaren van de verdere sociale verhoudingen bevat het gezin in zich." Met de goede moeder als middelpunt, want zonder belandde je al snel in een huishouden van Jan Steen. Lees verder...