<$BlogRSDURL$>
woensdag, juni 18, 2008
 
Onzekerheid na Ierse afwijzing Verdrag van Lissabon

a de afwijzing van het Verdrag van Lissabon, is het Nederlandse parlement onzeker en verdeeld over de toekomst van de Europese Unie.

Tijdens overleg in de Kamer ter voorbereiding van de EU top van 20 juni kon premier Balkenende op steun van het CDA, de PvdA en de VVD rekenen. Deze meerderheid is het erover eens dat ratificatie van het Verdrag in alle Europese landen moet doorgaan, ook door Nederland. De Tweede Kamer heeft het Verdrag goedgekeurd, het is nu aan de Eerste Kamer om een definitief oordeel te vellen.

VVD woordvoerder Han ten Broeke pleitte voor empathie tegenover Ierland en stelde dat wat hem betreft de ingangsdatum van 1 januari 2009 niet heilig is.

Voor premier Balkenende en CDA woordvoerder Ormel was maar weer eens bewezen dat referenda "ondingen" zijn. "Als je in dit land geen democraat bent als je tegen referenda bent, dan zijn we ver heen," aldus de premier.

PvdA woordvoerder Blom constateerde dat, als op 1 januari 26 landen geratificeerd hebben en één niet, het Verdrag dan niet in werking treed. Hij vroeg zich af wat voor consequenties dat had voor bijvoorbeeld de verkiezingen voor het Europese Parlement in mei 2009. "Krijgt Nederland dan niet de ene zetel extra? En hoe zit het met de herinrichting van de instituties?" Ook was hij benieuwd naar eventuele heronderhandelingen.

Premier Balkenende sprak zich hier niet rechtstreeks over uit, maar het was duidelijk dat hij niet van zins was opnieuw discussies over instituties te voeren. De aanstaande top zal voor een groot deel over het Ierse "nee" gaan, aldus de premier. De ratificatie moet elders in Europa gewoon doorgaan. Terecht moet er empathie zijn voor het Ierse "nee", maar ook voor de 18 landen die al geratificeerd hebben. Er is tijd nodig om alles te wegen en veel hangt af van de opstelling van de Ierse premier dit weekeinde op de top. "Elk land heeft recht om de eigen positie te bepalen, aldus premier Balkenende.

De SP woordvoerder van Bommel en het SGP lid van der Staay verklaarden het verdrag voor dood en zagen niet het nut in van verdere ratificatie. D66 fractievoorzitter Pechtold hield zich op de vlakte. Volgens hem moest er eindelijk eens gestart worden met "eerlijke communicatie" met de burger.

Labels: ,